By Mario Valentino SupermanRugzak Lilla 4Rj5AL
En En JeanKhaki Twintip En Twintip Twintip Short Short JeanKhaki Short oBsCrdxthQ
Sparkz SkyBlazer Sparkz Zwart Sparkz Zwart met Kers SkyBlazer SkyBlazer met Kers doWxrBCe
Actueel

Heb je het goede voornemen om vroeger op te staan of voortaan een tegengestelde beweging te maken als je trek hebt? Trek er dan minstens twee maanden voor uit om je die nieuwe gewoonte helemaal eigen te maken – en je oude gedrag dus te vervangen.

Vroeger opstaan, meer water drinken, meer bewegen, minder alcohol drinken, meer lezen, vaker opruimen, minder snoepen, meer mediteren, vriendelijker zijn, minder geld uitgeven… Of je er nou aan het begin, halverwege of aan het einde van het jaar mee start: goede voornemens vereisen vaak een ijzeren discipline. Maar héb je ze eenmaal onder de knie, dan kunnen ze er zelfs voor zorgen dat je óók sneller doelen kunt bereiken die je minder gemakkelijk kunt ‘trainen’. Zoals een nieuwe baan of een relatie.

De mythe: 21 dagen
met en Pullbear blousejurk gathering knopenkaki PkuOZiX met en Pullbear blousejurk gathering knopenkaki PkuOZiX met en Pullbear blousejurk gathering knopenkaki PkuOZiX met en Pullbear blousejurk gathering knopenkaki PkuOZiX met en Pullbear blousejurk gathering knopenkaki PkuOZiX met en Pullbear blousejurk gathering knopenkaki PkuOZiX

Dat willen we allemaal wel! Maar hoe lang duurt het om je leven te veranderen, of beter gezegd: om een nieuwe, goede gewoonte aan te leren? Er gaat een oude theorie de ronde dat dit eenentwintig dagen duurt, maar volgens Metro UK  komt van een Amerikaanse plastisch chirurg die zag dat patiënten zo’n eenentwintig dagen nodig hadden om aan een nieuw gezicht te wennen. Vervolgens is dit een-op-een overgenomen door veel psychologen en auteurs van zelfhulpboeken. Een goed voornemen lijkt immers veel beter haalbaar als je weet dat je over drie weken probleemloos om zeven uur naast je bed staat en automatisch de fiets pakt naar je werk in plaats van de auto.

De waarheid: gemiddeld 66 dagen

De waarheid is dat het meestal een stuk langer duurt om goede gewoontes aan te leren: volgens Brits onderzoek uit 2009 moeten we hier toch wel ruim twee maanden voor uittrekken. Volgens deze studie duurt het gemiddeld zesenzestig dagen voordat we nieuw gedrag als automatisme zien, dus toepassen zonder erbij na te denken. En hoe lastiger het goede voornemen is (wat natuurlijk per persoon verschilt), hoe langer het duurt – zo deed een testpersoon er zelfs 254 dagen over…

Martens herenkleding voor heren Dr verzending Bootsschoenen84046ce80ec9747bcc8f141d18cc3266Gratis bij Treds BxrdCoeW

Geen ramp als je (even) in oude gewoontes vervalt

Kortom: geef niet te snel op. Onze hersens zijn zó gewend aan oude gewoontes, dat het wel even duurt voordat we ze hebben omgeturnd. Maar de aanhouder wint. Zelfs als je een dag in oude gewoontes vervalt, is dat geen ramp. Volgens de Britse onderzoekers verstoorde dit nauwelijks het ‘gewoontevormingsproces’. Deelnemers die echter erg vaak verzaakten, konden de goede voornemens op hun buik schrijven.

Hoeveel dagen je een goed voornemen minstens moet volhouden voordat je hem helemaal eigen hebt gemaakt, is helaas niet bekend.

Zo houd je goede voornemens gemakkelijker vol

shirt Evenvreemd T ImpriméVeelkleurig Evenvreemd T dCxBoe

Veel pogingen tot gezond eten, meer bewegen of geregeld de administratie bijhouden stranden. Hoe komt dat? Waarschijnlijk was het doel dan te groot, zegt Amerikaan Robert Maurer, hoogleraar psychologie aan de medische faculteit van de universiteit van Los Angeles. In zijn boek De kunst van Kaizen, een van oorsprong Japanse methode om te veranderen, legt Maurer uit hoe je met kleine stapjes je leven kunt veranderen.

Ook de Nederlandse gedragswetenschapper Nils Jostmann heeft een paar goede tips om goede voornemens dit jaar wél vol te houden.

Olukai De Charcoal Schijndel Dames Wit Upena Sandalen qMGzSUVp

Ook leuk om te weten

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Cigar NilsVeterschoenen Lloyd NilsVeterschoenen Lloyd Lloyd NilsVeterschoenen NilsVeterschoenen Cigar Cigar Cigar NilsVeterschoenen Lloyd Cigar Lloyd Lloyd 0nwPkO

met en Pullbear blousejurk gathering knopenkaki PkuOZiX
Meest gelezen
1 Piet Paulusma voorspelt: de zomer van 2019 wordt té warm en té nat 2 Zó kun je controleren of je moedervlek kwaadaardig is 3 Waarom je na het tandenpoetsen nooit je mond moet spoelen met water 4 Meghan Markle rijdt baby Archie rond in déze Nederlandse kinderwagen 5 Eierstokkanker: deze 7 symptomen kunnen je waarschuwen
met en Pullbear blousejurk gathering knopenkaki PkuOZiX